Сборник с лични истории на бежанци, които живеят в България, беше представен на

...
Сборник с лични истории на бежанци, които живеят в България, беше представен на
Коментари Харесай

БЧК И ДАЗД издадоха сборник с истории на бежанци в България 

Сборник с лични истории на бежанци, които живеят в България, беше показан на конференция в Пресклуба на Българска телеграфна агенция. Изданието е част от дейностите по съвместния план на БЧК и ДАЗД „ Да опознаем другия “. Той е насочен към жители на трети страни, които обитават законно в Република България, в това число лица, търсещи и получили интернационална протекция (ЛТМЗ и ЛПМЗ), както и към приемащото общество. 

Събитието стартира с едноминутно безмълвие в памет на двамата чиновници на Министерство на вътрешните работи, починали при осъществяване на служебните си отговорности в община Бургас. 

С оглед на променената миграционна конюнктура в страната и Европа, на напред във времето излиза потребността от превъзмогване на засилващите се отрицателни публични настройки по отношение на лицата, търсещи и получили интернационална и краткотрайна протекция, извършване на стратегии за интеграция на локално равнище, обективно поднасяне на информация в медиите, както и запознаване на лицата, търсещи и получили протекция с българската действителност, просвета и правила, както и опциите за интеграция. Чрез историите на седемте фамилии, потърсили интернационална протекция в България, се демонстрира персоналното им прекарване като бежанци.

„ В този алманах са събрани истории на хора, които нямат различен избор, в случай че желаят да останат живи, с изключение на да изоставен родните си домове и да потърсят късмет за естествен живот някъде другаде. Някои от тях са избрали целеустремено България, други са попаднали тук инцидентно. Техните ориси са свързани с нашите. От нас зависи доколко бежанците потърсили леговище в България ще намерят място за своята реализация. “, заяви зам. – генералният шеф на БЧК доктор Надежда Тодоровска.

Авторите допълват, че миграцията е феномен, съпътствал човечеството доста преди въвеждането на понятия като страна и нация. От епохи групи от хора са се придвижвали от една територия към друга в търсене на по-добри условия за живот, постоянно единствено с цел да оцелеят физически. Днес аргументите, които карат някого да напусне родната си страна, най-често са свързани с военни спорове, беднотия или промени в климата. Почти половината от хората, принудени да изоставен родните си домове, са деца. Според Женевската спогодба от 1951 година бежанецът е човек, който търси леговище в друга страна, тъй като в своята е преследван поради расата, етноса, религията или политическите си убеждения. Но да си емигрант значи също да изгубиш свои близки, възприятието си за еднаквост, чувството си за сигурност.Те споделиха, че част от историите са белязани от горест, други се отличават с човещина, изразена с дребни жестове на безусловна поддръжка. Във всички обаче откриват общочовешка вяра – за мир, за право на заслужен живот, обучение и детство с игри.

Ръководителят на плана Нела Вампорова напомни част от дейностите в осведомителната акция „ Подай ръка. Бъди съпричастен! “, измежду които: печатане и разпространяване на осведомителни материали и брошури на български, британски и арабски; детска брошура за оцветяване; телевизионна акция с посланици председателят на Държавната организация за бежанците при Министерски съвет Мариана Тошева, артистът Александър Сано и певицата Дара Екимова; радио акция и други. Тя добави, че в заключителното събитие през първата половина на месец септември ще бъдат показани резултатите от социологическо изследване, което изследва настройките на българите към бежанците.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР